Лого Музеј Батинске битке

Стална поставка

Стална поставка садржи 38 паноа са фотографијама и легендама у којима је приказан ток битке, 5 витрина за излагање музејских предмета учесника битке и 3 велике витрине у којима су изложене копије ратних застава партизанских јединица, униформе генерала Косте Нађа, команданта војвођанских снага и поручника Црвене армије и оружје које је коришћено на југословенском ратишту у току Другог светског рата. Укупно је изложено 49 музеалија у витринама и 3 примерка тешких митраљеза и минобацача у слободном простору, у оквиру поставке.

3Д иновација карте која представља поприште Батинске битке
3Д иновација карте која представља поприште Батинске битке

У оквиру сталне поставке постоје и две тематске поставке:

Хероји Совјетског савеза — учесници Батинске битке

Отварање изложбе су својим присуством увеличали амбасадор Украјине, први секретар амбасаде Руске федерације, градоначелница Сомбора и председник скупштине града Сомбора, представници СУБНОР–а из целе Војводине и дела Хрватске. Изложба је отворена 11. новембра 2018. године приликом прославе 74. годишњице Батинске битке.

Младост Војводине у Батинској бици

Изложбу је финансирало Министарство културе Републике Србије, уз коју је штампана публикација са сећањима бораца, учесника битке и њихових потомака. Изложене су фотографије и лични предмети које је музеј добио на поклон током истраживања за књигу, а које су поклонили потомци учесника битке. Изложба и промоција књиге је одржана 11. новембра 2019. године поводом 75. годишњице битке.

© 2004—2024 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s