Лого Музеј Батинске битке

Историјат

Иницијатива за градњу Музеја Батинске битке потекла је од СУБНОР–а Војводине, односно од Фонда за обележавање значајних догађаја из НОР Војводине. Средства су издвојена по самоуправном споразуму, уз потпис тридесет општина Војводине, које су уједно биле финансијери овог пројекта.

Комплекс је требао да обухвати цело поприште битке, са обе стране Дунава. На десној обали је постављен споменик совјетским борцима (Победа), рад југословенског вајара Антуна Аугустинчића. У основи споменика су сахрањени посмртни остаци совјетских војника, док је на левој обали Дунава, на локацији званој Патков кљун, одакле је 11. новембра 1944. године кренуло форсирање Дунава, требало изградити музејско здање посвећено епопеји Батинске битке. Одлука о изградњи Музеја донета је 27. децембра 1967. године.

Музеј Батинске битке је депаданса историјског одељења Градског музеја Сомбор и налази се на обали Дунава, на почетним положајима велике битке из Другог светског рата. Налази се 6 км од насеља Бездан, на територији града Сомбора. Музеј је посвећен првој фронталној бици на југословенском ратишту у Другом светском рату, која по броју ангажованих бораца и броју погинулих и несталих војника Црвене армије и НОП–а спада у највеће битке на простору Југославије од 1941. до 1945.

Изградња Спомен музеја је почела 11. маја 1975. одине. Музеј је свечано отворен 14. новембра 1981. године по нацрту архитекте Милорада Мише Бербакова, који је 1980. године добио Политикину награду за најбоље архитектонско идејно решење у СФРЈ. Музеј је радио до 1991. године, а затим је затворен за посетиоце због ратних дејстава у непосредној близини. Музејска збирка је сачувана у историјском одељењу Градског музеја Сомбор, а музејска зграда је била изложена пропадању и уништавању.

Улаз у Музеј Батинске битке
Улаз у Музеј Батинске битке

Музеј је обновљен 11. новембра 2017. године, после 26 година девастације, средствима Владе Аутономне Покрајине Војводине и града Сомбора. Музеј је први обновљени музеј са тематиком из Другог светског рата у којем се приказује антифашистичка борба Народоослободилачког покрета у Србији.

© 2004—2024 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s